29 - Jan - 2024

‘Vmbo is niét hetzelfde als laagopgeleid’

Dit artikel is afkomstig uit het AD van 26 januari 2024

Here comes your own content.

Een van uw verslaggevers schreef onlangs het artikel: ‘Tips voor de open dagen van de middelbare scholen’. De journalist poneert daar de stelling: ‘Het kan verleidelijk zijn om je kind naar een hogere opleiding te sturen, maar vraag je zelf eens af: is het goed voor mijn kind?’

Vanuit mijn ervaring in het lager- en basisonderwijs zou ik het volgende willen aanvullen: er zijn nog altijd ouders die hun kind ‘koste wat kost’ op het vwo geplaatst willen zien. Als ‘koste wat kost’ alleen betrekking heeft op de financiële middelen van de ouders dan zal dit me een zorg zijn, maar als dit het welzijn van het kind op het spel zet, ervaar ik wezenlijke bezwaren.

Er zijn ook nog altijd ouders die bij een vmbo-advies voor hun kind de bewering aandurven: ‘Dan heeft de school er niet uitgehaald wat er in zit’.

Ik maak me sterk dat deze bewering eerder voortkomt uit misplaatste hoogmoed dan uit wetenschappelijk onderzoek.

Laten we als samenleving stoppen met vmbo-leerlingen te diskwalificeren tot laagopgeleide mensen. Deze kinderen hebben andere talenten. We kunnen ze met recht omschrijven als praktisch opgeleide mensen.

Zonder hun praktische vaardigheden zitten we als maatschappij in het donker, in de kou, zonder voedsel, zonder vervoersmogelijkheden en ga zo maar door.

Wim Rutgers, oud-directeur basisonderwijs, Vragender

Ook interessant

Afgelopen dinsdag 6 januari was het thesissymposium voor de U-Talentleerlingen uit klas 6, waarbij in Utrecht ongeveer 100 leerlingen uit de regio hun bevindingen hebben mogen presenteren.

Lees verder

Op woensdag 28 februari was de officiële opening van de Sportcampus op het Leidsche Rijn College. HoCoSto doet zijn werk en ons schoolgebouw is nu echt energieneutraal, zelfvoorzienend in zijn warmte en het terrein is op een duurzame manier opnieuw ingericht. Een project waar we trots op zijn!

Lees verder

Deze zomervakantie organiseert It's My Child voor leerlingen van Ithaka weer een Zomerschool! It's My Child zoekt enthousiaste ouders die willen helpen organiseren. Zin in deze leuke, leerzame uitdaging?

Lees verder

Ben je een oud-leerling van LRC en vind je het leuk om de huidige leerlingen te vertellen over je studie? Kom dan ook op woensdag 6 maart 2024!

Lees verder

Verhalen en poëzie zijn prachtige middelen om emoties, gebeurtenissen en levenswijsheden mee te uiten. Genieten van de schoonheid van taal! Hoe doe je dat als je nog een nieuwe taal leert? En misschien nog helemaal niet zoveel woorden kent?

Lees verder