HAVO

De afkorting havo staat voor hoger algemeen vormend onderwijs. Het havo is geen eindonderwijs, maar je kunt daarna doorstromen naar het hbo. De havo-opleiding duurt vijf jaar.

Doorstromen

Met een bewijs dat de eerste drie jaar goed zijn doorlopen, kan een leerling na drie jaar ook doorstromen naar het mbo. Je kunt daar deelnemen aan een versneld traject. Ook geeft een havodiploma toegang tot het vwo.

Inhoudelijk

Een havist heeft in vergelijking met een mbo'er over het algemeen inhoudelijk breder onderwijs genoten. De eisen aan bijvoorbeeld taal- en wiskundeonderwijs liggen hoger op het havo.

Profielen

Voor het vierde jaar kiezen leerlingen een vakkenpakket aan de hand van een profiel. Er zijn vier profielen: Natuur & Techniek, Natuur & Gezondheid, Economie & Maatschappij en Cultuur & Maatschappij.

Verplicht

Er zijn voor iedereen verplichte vakken - zoals wiskunde en Nederlands - en er zijn vakken die vast bij je profiel horen. Daarnaast zijn er vakken die vallen binnen de vrije ruimte. Leerlingen kunnen die ruimte gebruiken om vakken te volgen die ze zelf graag willen. Ze kunnen dan shoppen bij andere profielen of uit extra vakken die de scholen aanbieden en die ook belangrijk kunnen zijn voor hun toekomst. Denk bijvoorbeeld aan Management en Organisatie.

De scholen binnen NUOVO Scholen die een havo-opleiding bieden zijn X11, ACADEMIE TIEN, UniC, Leidsche Rijn College en Openbaar Lyceum Zeist.