Mentaal welzijn

Bijna de helft van de leerlingen in Nederland voelt zich regelmatig gestrest op school. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Bij NUOVO nemen we deze problemen heel serieus en werken we samen met leerlingen en docenten aan het versterken van mentale weerbaarheid. NUOVO ziet scholen als een deel van de oplossing in het versterken van de mentale weerbaarheid van jongeren.

Leerlingen in actie! Het Jongeren expertiseteam mentale gezondheid

Studentambassadeurs maken zich hard voor de mentale gezondheid van medeleerlingen. De jongeren houden goed in de gaten welke gezondheidsthema’s spelen op hun school en koppelen dit terug aan het NUOVO mentale gezondheidsteam. Dit team bestaat uit docenten, zorgcoördinatoren en andere betrokkenen. Daarnaast organiseren ze ludieke acties op school om thema’s zoals stress, prestatiedruk en eenzaamheid bespreekbaar te maken. Een leuk voorbeeld zijn de positivity corners die op verschillende scholen zijn opgezet om dankbaarheid en positieve spreuken met elkaar te delen.

Onderzoek 'Stress op school'

Samen met oud UniC leerling Paul Stam, onderzochten we stress op school. Het resultaat? Stress blijkt enorm te leven onder leerlingen en het onderzoek leverde mooie inzichten op voor een schoolbrede aanpak. Zo is stress op school volgens leerlingen te wijten aan 3 oorzaken: prestatiedruk, niet weten hoe te leren en (gebrek aan) ondersteuning.

Klik hier om het rapport 'Stress op school' te bekijken

ZIEN: het begint met een gesprek

Met onze campagne ZIEN willen we het gesprek over mentale gezondheid op school stimuleren. In deze video praten zes diverse duo’s, bestaande uit leerlingen, docenten, OOP’ers, ouders en schoolleiders, met elkaar over uiteenlopende thema’s, zoals: superkrachten, zelfbeeld, kwetsbaarheid en moed. De belangrijkste boodschap? Het begint allemaal met elkaar ZIEN.

NUOVO NU

’Samen sterk voor mentale gezondheid’ was het coverartikel van de eerste editie NUOVO NU, het online magazine van NUOVO Scholen. In het artikel gaan docent Elzemiek en leerling Younes met elkaar in gesprek. Welke initiatieven zijn er en wat leveren ze op? Je leest het in ons magazine NUOVO NU.

Klik hier om het NUOVO NU magazine te bekijken

USG Geluksweek

Ook onze scholen komen in actie! Ieder jaar is er op het USG een Geluksweek georganiseerd. Tijdens deze week krijgen leerlingen vier dagen lang les over onderwerpen zoals stress, zingeving en geluk. De Geluksweek werd feestelijk afgesloten met een Geluksweek festival.


Workshops over mentale gezondheid op zomerfestival Buitengoed NUOVO

Op zomerfestival Buitengoed NUOVO 2023 was mentale gezondheid één van de hoofdthema’s. Met een scala aan workshops, gesprekken en werkvormen deden we gezamenlijk meer inzichten op. Benieuwd welke inzichten dat zijn? Bekijk de video hieronder!

Open Up

Sinds kort werkt NUOVO samen met Open Up, een online platform dat zich inzet om mentaal welzijn en persoonlijke ontwikkeling toegankelijk te maken voor iedereen. Hoe ga je op een gezonde manier om met stress en tegenslag? Hoe vergroot je je eigen veerkracht? En wat kun je doen om meer dankbaarheid en geluk te ervaren in je dagelijks leven? Mooie workshops, lessen en middelen, die we graag voor alle medewerkers van NUOVO toegankelijk willen maken via het online platform van Open Up.