Humans of NUOVO: Ontmoet Viëna Bolein

In elke editie van NUOVO Nieuws lees je een interview met jouw -indirecte- collega. Vandaag gaan we in gesprek met Viëna Bolein. Viëna werkt al 15 jaar als docent Frans op het Leidsche Rijn College. Hier is ze ook topsporttalentbegeleider van leerjaar 1 en 2. Vorig jaar was Viëna op haar school mede-organisator van de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling. De verbinding en openheid waren op die dag zo groot, dat er in 2025 een vervolg komt.

1. Wanneer overwoog je voor het eerst om leraar te worden?

'‘Als klein meisje speelde ik al schooltje. Ook maakte ik altijd mijn eigen toetsen en samenvattingsvragen van dingen die ik moest weten, tot ik alle antwoorden wist. Ook wilde ik alles worden wat mijn broer wilde worden. Hij is docent Spaans op Curaçao en ik docent Frans, dus dat is gelukt.’'

Funfact: Viëna gaf op Buitengoed samen met een collega de workshop ‘Lesgeven in multicultureel klaslokaal’. Volgens Viëna interessant voor iedereen, omdat Utrecht maar liefst 171 verschillende nationaliteiten herbergt. Het klaslokaal is volgens Viëna nog steeds een plek waar tafels, stoelen en een bord staan en waar een docent lesgeeft aan leerlingen, maar de samenstelling is veranderd. Viëna stelt dat we nog veel meer van elkaar kunnen leren en elkaars talenten kunnen benutten.

2. Welke ervaring in het onderwijs is je altijd bijgebleven?

Jaren geleden was ik mentor van een leerling uit 2-vwo die leed aan de en bindweefselziekte EDS. Als trajectcoach bleef ik hem in 3- en 4-vwo begeleiden, totdat hij mij in de vierde vertelde dat hij naar het mbo ging omdat hij het fysiek niet meer aankon. Dat moment was zo’n leerpunt voor mij. Ik had van alles voor hem geregeld, van een speciale stoel tot een aangepast rooster, maar dat gevoel kon ik niet bij hem wegnemen. Als persoon heeft mij die ervaring mij enorm veranderd en was het zelfs de aanleiding om de master ‘Educational Needs’ te volgen voor meer verdieping in het onderwijs.

3. Wat boeit je het meest in je vak?

“Als docent vind ik het leuk om de bagage van leerlingen te vullen met kennis. Niet alleen over het vak Frans, maar ook over het leven: wat vind je belangrijk? Hoe gaan we met elkaar om? Eerst contact dan contract, zo leer ik ook veel van de leerlingen. Ook vind ik het leuk om de grammatica uit te leggen en waar het kan, zingen we een lid. Dat blijven ze meestal goed onthouden!”

Op het LRC hebben we vorig jaar voor het eerst op 21 mei de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling gevierd. Deze dag is door UNESCO in het leven geroepen om stil te staan bij het belang en begrip van de waarden en culturele diversiteit en hoe verschillende culturen samen kunnen leven. Overdag lieten we PowerPoints zien van verschillende culturen en in de avond mocht iedereen iets lekkers meenemen van zijn of haar eigen cultuur. Sommige waren in klederdracht. Die verbinding en openheid wil ik niet alleen voor het LRC, maar voor alle NUOVO Scholen.

Ook interessant

Dinsdag 8 oktober 2024 Locatie: Trajectum College Onderwerp: (School) Examens Georganiseerd door: Mentoren 18.30 uur: Start Leerjaar 3 (inloop vanaf 18.15 uur) 19.00 uur: Start Leerjaar 4 (inloop vanaf 18.45 uur) Wij zien jullie graag dan!

Lees verder

Onze natuurkundedocenten zetten vanaf klas 1 in op liefde voor het vak en zin in onderzoek doen. ‘Eerst zorgen voor nieuwsgierigheid, die kennis komt later wel’, is hun motto.

Lees verder

In elke editie van NUOVO Nieuws lees je een interview met jouw -indirecte- collega. Vandaag gaan we in gesprek met Viëna Bolein. Viëna werkt al 15 jaar als docent Frans op het Leidsche Rijn College. Hier is ze ook topsporttalentbegeleider van leerjaar 1 en 2. Vorig jaar was Viëna op...

Lees verder