Academie Tien is een mobielvrije school: wat levert dit hen op?
Sinds het begin van schooljaar 2023/2024 heeft Academie Tien de gedurfde stap gezet naar een mobielvrije schoolomgeving. Het doel? Leerlingen trainen om hun aandacht voor langere tijd vast te houden, zodat ze zich beter kunnen focussen op de leerstof en de wereld om hen heen.
Hoe ziet zo’n mobielvrij beleid er in de praktijk uit? Welke uitdagingen komen om de hoek kijken? Tijd om even te polsen! We vragen Myrthe van Dijk, communicatiemedewerker én docent Natuur en Techniek, het hemd van het lijf over het mobielvrije beleid op Academie Tien. Lees je mee?
Thuis of in de kluis
“We zijn een mobielvrije school geworden vanuit de visie dat we zoveel mogelijk verbinding willen faciliteren onder leerlingen,” begint Myrthe. “Het bevalt tot nu toe heel erg goed. Naast meer aandacht voor de lesstof hebben leerlingen ook meer aandacht voor elkaar, de docenten en de wereld om hen heen.” De afspraak die Academie Tien daarbij hanteert, luidt als volgt: ‘Thuis of in de kluis’. “Dit geldt voor leerlingen, maar ook voor docenten en bezoekers,” gaat Myrthe verder. “Mobiele telefoons mogen niet zichtbaar zijn in de school of op het schoolplein. De telefoon blijft thuis of ligt de hele dag in de kluis en mag pas weer tevoorschijn worden gehaald in de fietsenstalling.''
Witte zones
Maar hoe zit het met contactloos betalen en meervoudige verificatie via telefoons? Myrthe licht het toe: ''Academie Tien heeft een aantal 'witte zones' in het leven geroepen voor docenten. Hier mogen zij hun telefoon werk-gerelateerd gebruiken. Bijvoorbeeld voor het plegen van een zakelijk telefoontje. Of voor het inloggen in Magister via meervoudige verificatie, waarbij er een code naar de mobiele telefoon wordt gestuurd.'' Maar gelukkig hoeft inloggen in Magister maar één keer per dag en hebben ook de docenten van Academie Tien geen mobiele telefoon nodig in de klas. ''En om af te rekenen in de schoolkantine gebruiken zowel onze leerlingen als onze medewerkers gewoon old-scool een pinpas,'' gaat Myrthe met een knipoog verder. ''Docenten houden zich over het algemeen goed aan de afspraken, maar leerlingen hebben soms een extra stok achter de deur nodig. Leerlingen die zich niet aan de afspraken houden en hun telefoon toch op school, in de klas of op het schoolplein gebruiken, moeten hun mobieltje zonder waarschuwing inleveren. Aan het eind van de dag mogen ze deze pas weer ophalen. Deze afspraak geldt ook voor leerlingen die eerder uit zijn.”
Schooltelefoon op verschillende units
Toen het mobielvrije beleid werd geïntroduceerd binnen Academie Tien, vonden veel leerlingen dat lastig en spannend. “Er ontstond zelfs lichte paniek,” vertelt Myrthe. “Veel van onze leerlingen maakten zich druk over het contact met familie. Wat als er iets gebeurt? Hoe kunnen ouders of verzorgers contact opnemen?” Volgens Myrthe heeft Academie Tien hier goed over na gedacht “Ouders en verzorgers kunnen leerlingen altijd bereiken via de schooltelefoon. We hebben op alle units binnen het schoolgebouw extra telefoons geplaatst, zodat we snel kunnen doorschakelen naar verschillende afdelingen. Zo worden leerlingen snel op de hoogte gebracht als er iets belangrijks speelt.”
Het nieuwe normaal
Naast persoonlijke boodschappen heeft Academie Tien ook nagedacht over schoolgerichte boodschappen. “We hebben verschillende digitale borden opgehangen in de school om leerlingen te informeren over roosterwijzigingen en andere belangrijke mededelingen. Dit werkt hartstikke goed!” Myrhte vertelt dat het mobielvrij beleid het nieuwe normaal is binnen Academie Tien. “Ik merk het zelf vooral in de pauze. Waar je leerlingen eerst volledig werden opgeslokt door hun telefoon, kletsen ze nu veel meer met elkaar. Naast geluidstoename zorgt dat ook voor extra gezelligheid,” vertelt ze lachend. “Daarnaast hoef ik leerlingen niet meer continue te waarschuwen in de les en maken ze ook vaker gezellig een praatje met ons, de docenten. Hartstikke leuk vind ik dat!”
De 80/20 regel
Toch zijn alle risico’s van het internet en van social media, volgens Myrthe, niet direct weggenomen met een mobielvrij beleid. “Ook al hanteren we een mobielvrij beleid, er gebeuren nog steeds veel vervelende dingen online, zoals negatieve reacties op social media en online pesten. We hebben hier als school helaas geen invloed op. We moeten roeien met de riemen die we hebben. We hebben besloten dat we de 80/20 regel willen aanhouden. Deze regel houdt in: 80% van het resultaat komt voort uit 20% van de inspanningen. Soms krijgen leerlingen het namelijk toch voor elkaar om stiekem een mobiele telefoon te gebruiken binnen de school. Het heeft geen zin om je te focussen of deze groep leerlingen. We kunnen niet alles controleren en willen ons vooral focussen op wat wél goed gaat. Voor ons werkt het!”
Tafelvoetbal en schaken na schooltijd
“Het blijft bijzonder om te zien dat leerlingen steeds meer in verbinding staan met elkaar, met docenten en de wereld om hen heen,” sluit Myrthe tevreden af. “Je ziet dat leerlingen wennen aan het feit dat ze geen mobiele telefoon kunnen gebruiken op school. Ook na school hebben veel leerlingen niet meer zoveel haast om direct die mobiele telefoon in te duiken. Er is soms zelfs nog tijd voor een potje tafelvoetbal of schaken na de les. Hoe leuk is dat!” Tegen scholen die nadenken over een mobielvrije omgeving wil Myrthe ook graag nog wat zeggen: “Als je het wil proberen, ga er dan vol voor. Een half beleid werkt niet. Vooral aan het begin is er veel weerstand. Maar als je eenmaal door de zure appel heen bent, brengt het enorm veel voordelen met zich mee!”
Ook interessant
7 oktober vierden we de Dag van de Leraar op een speciale manier! De schoolleiding ging langs de lokalen om koffie en iets lekkers rond te brengen aan alle docenten.
Dinsdag 8 oktober 2024 Locatie: Trajectum College Onderwerp: (School) Examens Georganiseerd door: Mentoren 18.30 uur: Start Leerjaar 3 (inloop vanaf 18.15 uur) 19.00 uur: Start Leerjaar 4 (inloop vanaf 18.45 uur) Wij zien jullie graag dan!
Onze natuurkundedocenten zetten vanaf klas 1 in op liefde voor het vak en zin in onderzoek doen. ‘Eerst zorgen voor nieuwsgierigheid, die kennis komt later wel’, is hun motto.
Wat als je als leerling iets kwijt wilt waar je liever je leraar, mentor of ouder(s)/verzorger(s) niet voor vraagt? Bij VOLT! Toekomstmakers kun je dan terecht bij de jongerenwerkers van Stichting JoU. Zij zijn elke dag op school aanwezig om jongeren een steuntje in de rug te geven. We spraken...
Vrijdag 27 september hebben de personeelsleden van het Leidsche Rijn College hun handen uit de mouwen gestoken tijdens een bijzondere personeelsdag. Onder leiding van de docenten Duits en Informatica stond de dag in het teken van ‘Samen iets betekenen voor de lokale gemeenschap’.
In elke editie van NUOVO Nieuws lees je een interview met jouw -indirecte- collega. Vandaag gaan we in gesprek met Viëna Bolein. Viëna werkt al 15 jaar als docent Frans op het Leidsche Rijn College. Hier is ze ook topsporttalentbegeleider van leerjaar 1 en 2. Vorig jaar was Viëna op...