VOLT!

VOLT! Toekomstmakers is een openbare vmbo/havo-school in Utrecht (Vleuten), met de blik gericht op de toekomst en wat die te bieden heeft. Door leerlingen klaar te stomen voor de dag van morgen, staan ze straks stevig met twee benen in de maatschappij.

Ontwikkelen in een kansrijke omgeving

Dat doet VOLT! door een kansrijke omgeving te creëren, waarin leerlingen alle mogelijkheden krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen. Ze ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en waar ze nog wat extra begeleiding bij nodig hebben. Dat is onderwijs op maat. Daarnaast besteedt VOLT! extra aandacht aan vaardigheden op het gebied van effectief communiceren, met elkaar (leren) samenwerken en het maken van keuzes. Sociale ontwikkeling staat hoog op het lijstje, het is tenslotte ook essentieel om ‘later’ mee te kunnen in de maatschappij.

De eerste vmbo/havo-school met het vak Toekomst

VOLT! vindt het van belang leerlingen mee te nemen in de steeds veranderende wereld waarin technologie een belangrijke rol speelt. Daarom biedt de school, als eerste in Nederland, leerlingen het vak Toekomst aan. Hierin maken leerlingen kennis met alles wat de digitale wereld te bieden heeft en wordt extra focus gelegd op loopbaanontwikkeling. Eén ding staat centraal: het leren van vaardigheden om steeds te kunnen schakelen tussen de complexe vraagstukken van de huidige (en toekomstige) maatschappij.

Van vliegende auto’s tot geprint vlees

We kunnen (helaas nog) niet voorspellen hoe de toekomst eruit ziet. Maar op VOLT! wordt er wel over gefantaseerd, van het wonen op andere planeten of vliegende auto’s, tot aan geprint vlees en teleporteren naar de toekomst. Leerlingen worden uitgedaagd om daar óók over na te denken. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, dus vrijwel niets is te gek.

Kinderen maken de toekomst

Kinderen moeten leren omgaan met nieuwe ontwikkelingen, het snelle tempo waarin dit gebeurt en alle nieuwe mogelijkheden die dit met zich meebrengt. Zo zijn ze straks klaar voor de beroepen van de toekomst. Welke dat zijn? Dat weten we niet. Eén ding weten wel: kinderen maken de toekomst op VOLT! Toekomstmakers!

www.volt.eu