02 - Nov - 2023

Hoe voer je het gesprek in de klas over conflict Israël-Hamas?

Actuele wereldpolitiek moet besproken worden in de klas. Maar bij sommige conflicten liggen persoonlijke meningen en achtergronden gevoelig en kunnen leerlingen tegenover elkaar komen te staan. Hoe ga je daar als school mee om en hoe faciliteer je de dialoog?

“Gesprekken in de klas mogen best schuren, daar moet je niet voor weglopen,” stelde rector Albert Wijnsma van Academie Tien in diverse media. Vlak voor de herfstvakantie kwam bijvoorbeeld het tv-programma Goedemorgen Nederland al op school, om live mee te maken hoe de school in de praktijk omgaat met moeilijke onderwerpen.

Deze aandacht leidde tot bredere media-aandacht voor de aanpak op Academie Tien en de andere NUOVO Scholen. Datzelfde weekend zat filosofiedocent Marie-Renee Latuapon in het radioprogramma ’Spijkers Met Koppen’, om toe te lichten hoe je een ingewikkeld gesprek in de klas kan voeren, op een respectvolle manier.

Vandaag staat er in het AD Utrechts Nieuwsblad ook een artikel over dit onderwerp. Wat doe je bijvoorbeeld als er een Palestijnse vlag opduikt in de aula? "Vooral jongere leerlingen kunnen fel reageren,” vertelt LRC-rector Eric Hordijk in dat verhaal.

Kijk de aflevering van WNL hier.

Ook interessant

Afgelopen dinsdag 6 januari was het thesissymposium voor de U-Talentleerlingen uit klas 6, waarbij in Utrecht ongeveer 100 leerlingen uit de regio hun bevindingen hebben mogen presenteren.

Lees verder

Op woensdag 28 februari was de officiële opening van de Sportcampus op het Leidsche Rijn College. HoCoSto doet zijn werk en ons schoolgebouw is nu echt energieneutraal, zelfvoorzienend in zijn warmte en het terrein is op een duurzame manier opnieuw ingericht. Een project waar we trots op zijn!

Lees verder

Deze zomervakantie organiseert It's My Child voor leerlingen van Ithaka weer een Zomerschool! It's My Child zoekt enthousiaste ouders die willen helpen organiseren. Zin in deze leuke, leerzame uitdaging?

Lees verder

Ben je een oud-leerling van LRC en vind je het leuk om de huidige leerlingen te vertellen over je studie? Kom dan ook op woensdag 6 maart 2024!

Lees verder

Verhalen en poëzie zijn prachtige middelen om emoties, gebeurtenissen en levenswijsheden mee te uiten. Genieten van de schoonheid van taal! Hoe doe je dat als je nog een nieuwe taal leert? En misschien nog helemaal niet zoveel woorden kent?

Lees verder