16 - Dec - 2023

Lekker lezen in de leesclub!

“If you don’t like to read, you haven’t found the right book.” (J.K. Rowling). We lezen dagelijks in de krant dat leerlingen niet van lezen houden, te weinig lezen en dat daardoor hun leesvaardigheid in rap tempo achteruitgaat. Leesbevordering op school vinden we daarom heel belangrijk. Door lezen vergroot je je woordenschat en je tekstbegrip, leer je anderen beter te begrijpen en het verruimt je denken. Maar lezen is vooral gewoon leuk! Dat ervaren leerlingen in de leesclubs op het OLZ.

Here comes your own content.

In oktober zijn er vijf leesclubs gestart op school, een initiatief van de sectie Nederlands in samenwerking met Monique Hurkmans van de mediatheek. Degenen die deelnemen zijn leerlingen die houden van lezen, die lezen voor de lijst lastig vinden of zij die het leuk vinden om met elkaar over boeken te praten.

In de onderbouw leest een clubje De spin en de Sleutel van Anna Woltz en in de middenbouw is een groepje aan de slag gegaan met Jona van Anna van Praag. Een aantal leerlingen in de bovenbouw leest Luister van Sacha Bronwasser en in twee andere groepen worden de klassiekers De klucht van de koeen Max Havelaar besproken.

De leerlingen zijn enthousiast aan het lezen geslagen en hebben al verschillende interessante en gezellige bijeenkomsten gehad. De reacties zijn dan ook heel positief:

“Ik heb m’n leesdip overwonnen.”, “Met welk boek gaan we na de kerstvakantie verder?” en “Hierdoor kom je in contact met leerlingen die je niet kent.”

Wat fijn om te zien dat leerlingen dus wel kunnen genieten van lezen! We hopen dat de leesclubs Nederlands de leesbevordering kunnen stimuleren, want wat sporten is voor het lichaam is lezen voor de geest!

Ook interessant

Afgelopen dinsdag 6 januari was het thesissymposium voor de U-Talentleerlingen uit klas 6, waarbij in Utrecht ongeveer 100 leerlingen uit de regio hun bevindingen hebben mogen presenteren.

Lees verder

Op woensdag 28 februari was de officiële opening van de Sportcampus op het Leidsche Rijn College. HoCoSto doet zijn werk en ons schoolgebouw is nu echt energieneutraal, zelfvoorzienend in zijn warmte en het terrein is op een duurzame manier opnieuw ingericht. Een project waar we trots op zijn!

Lees verder

Deze zomervakantie organiseert It's My Child voor leerlingen van Ithaka weer een Zomerschool! It's My Child zoekt enthousiaste ouders die willen helpen organiseren. Zin in deze leuke, leerzame uitdaging?

Lees verder

Ben je een oud-leerling van LRC en vind je het leuk om de huidige leerlingen te vertellen over je studie? Kom dan ook op woensdag 6 maart 2024!

Lees verder

Verhalen en poëzie zijn prachtige middelen om emoties, gebeurtenissen en levenswijsheden mee te uiten. Genieten van de schoonheid van taal! Hoe doe je dat als je nog een nieuwe taal leert? En misschien nog helemaal niet zoveel woorden kent?

Lees verder