Officiële opening LRC Sportcampus
Op woensdag 28 februari was de officiële opening van de Sportcampus op het Leidsche Rijn College. HoCoSto doet zijn werk en ons schoolgebouw is nu echt energieneutraal, zelfvoorzienend in zijn warmte en het terrein is op een duurzame manier opnieuw ingericht. Een project waar we trots op zijn!
Sportcampus Leidsche Rijn aardgasvrij en energieneutraal door waterbuffers.
De Sportcampus in Leidsche Rijn is het eerste bestaande gebouw in Utrecht van zo’n grote omvang (meer dan 7.000 m²) dat volledig aardgasvrij en energieneutraal is gemaakt, zonder dat het stroomnet overbelast kan raken. Het gebouw waarin het Leidsche Rijn College en sporthal de Sportcampus zitten, heeft drie waterbuffers, ook wel seizoensbuffers genoemd, die werken als batterij. In de zomer wordt het water door de opgewekte energie verwarmd en ‘s winters wordt met dit warme water het gebouw verwarmd. Gisteren werd het energieconcept officieel in gebruik genomen tijdens een feestelijk moment met wethouder Dennis de Vries.
Bekijk hier de beelden van de opening.
Wethouder Dennis de Vries (Vastgoed): “In Utrecht zetten we volop in op klimaat en duurzaamheid. Daarbij hoort ook dat we kijken hoe we ons eigen vastgoed kunnen verduurzamen. Ik ben hartstikke trots op wat we hier met de verduurzaming van de Sportcampus laten zien. Ik ken geen ander gebouw met dit innovatieve systeem. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar draagt ook bij aan een prettige leeromgeving voor de leerlingen van het Leidsche Rijn College. Daarnaast maakt het jongeren bewust hoeveel energie er opgewekt wordt, hoeveel verbruikt wordt en hoeveel CO2 bespaard wordt. Dit laat zien wat verduurzaming in de praktijk betekent en ze ervaren dat een aangenaam klimaat bijdraagt aan hun eigen gezondheid. Hierdoor zullen zij zelf ook bewuster omgaan met energie en het milieu.”
Groen schoolplein helpt tegen opwarming.
Door de aanleg van de seizoenbuffers moest ook het terrein rond de school worden aangepast. Ook hier is gekeken naar een klimaat adaptieve aanpak. Het terrein is opnieuw ingericht met veel bomen en groen zodat de ruimte rond de school ‘s zomers minder snel opwarmt. Het regenwater wordt niet via het riool afgevoerd, maar via speciale grind opvangbakken onder de grond, op een natuurlijke manier teruggegeven aan de bodem. Hierdoor blijven er geen grote waterplassen op het terrein staan, waardoor de leerlingen en docenten er pauze kunnen houden en altijd kunnen sporten.