Ontmoet Steven Landa, docent mens en maatschappij bij VOLT!

Bij NUOVO Scholen staat verbinding centraal. Daarom lees je op de website van NUOVO Scholen af en toe een interview met één van onze medewerkers. Vandaag gaan we in gesprek met Steven Landa, die al acht jaar werkt bij VOLT! en zich, op dit moment, inzet als docent mens en maatschappij bij VOLT. Daarnaast is Steven schoolopleider en werkt hij als docent mee aan het nieuwe project ‘Expeditie VOLT!’ – waarin leerlingen middels vakoverstijgend projectonderwijs, lesstof eigen maken.

Wanneer overwoog je voor het eerst om leraar te worden?

"Dat was tijdens mijn middelbareschooltijd! En dat was niet omdat docenten me ontzettend inspireerde. Integendeel zelfs. Mijn band met docenten was op zijn zachts gezegd niet zo goed. Ik vond mijn docenten kil en afstandelijk en had het gevoel dat ze niet met me mee dachten. 'Dat kan ik beter' - dacht ik toen bij mezelf. Naast mijn middelbareschooltijd is er ook een ander moment dat ik me herinner dat me heeft gemotiveerd om docent te worden. Als jonge jongen was ik veel buiten met vrienden aan het voetballen. Ik merkte dat kinderen goed naar me luisterde als ik ze positief benaderde. Na mijn middelbareschooltijd was de keuze dus snel gemaakt en besloot ik dat ik met kinderen wilde werken door middel van onderwijs."

Funfact: wist je dat Steven een enorme schoenenliefhebber is? Hij beschikt over evenveel paar schoenen als jaren aan levenserving (36). In zijn huis heeft hij zelfs één van zijn kasten volledig toegewijd aan zijn schoenencollectie.

Welke ervaring in het onderwijs is je altijd bijgebleven?

"Zo, dan moet ik even graven! Ik werk al bijna acht jaar in het onderwijs en heb veel bijzondere dingen meegemaakt. Laat ik vooropstellen dat het me aanspreekt dat je, als docent, leerlingen écht iets kunt meegeven. En dan bedoel ik niet enkel studiestof. Een oud-leerling vertelde me laatst dat hij mijn adviezen -die ik hem ooit in de klas mee heb gegeven- nu ook doorgeeft aan zijn kinderen. Dat is toch bijzonder? Een andere hoogtepunt was toen NUOVO vorig jaar de video ‘ZIEN – samen sterk voor mentale gezondheid’ uitbracht. In deze video deelde één van mijn leerlingen dat hij zich door mij als mentor gezien voelde. Dit was voor mij heel mooi en tastbaar bewijs van de impact die je als docent hebt op je leerlingen."

Wat boeit je het meest in je vak?

"Het boeiendste aan mijn vak vind ik dat het niet exact is, zoals wiskunde. Klinkt misschien een beetje vaag, maar er is nooit slechts één juist antwoord. In mijn vak -mens en maatschappij- is het juist de kunst om je antwoord en mening goed te onderbouwen met argumenten. Als je weet waar je het over hebt kun je verschillende invalshoeken kiezen. Ik vind het boeiend dat ik discussies kan voeren in mijn klas en kan vragen naar verschillende meningen en onderbouwingen. Hierdoor ontstaan vaak hele interessante gesprekken."

Ook interessant

Van anti-pestcampagnes op school om ongelijkheid te verminderen tot zelf geschreven liedjes en spoken words. Leerlingen presenteerden dit en nog veel meer tijdens het EOTO ConnectFest op woensdag 5 juni in het Huis van Utrecht.

Lees verder

Onze uitwisseling in Tsjechië, een reis met al je vrienden en klasgenoten, is iets wat niemand zal vergeten. Je leert nieuwe mensen en een nieuwe cultuur kennen, maar je leert eigenlijk vooral je klasgenoten kennen.

Lees verder

Het LRC is geconfronteerd met een vervelend incident. We werden door leerlingen van onze school op de hoogte gebracht van het feit dat er via WhatsApp een lijst circuleerde met daarop de pasfoto's van LRC-leerlingen voorzien van persoonsgegevens, een negatieve beoordeling van hun uiterlijk en beschrijvingen van seksueel getinte handelingen....

Lees verder