Twee leerlingen van Utrechts Stedelijk Gymnasium naar Internationale Biologie Olympiade

WAGENINGEN–Bij de finale van de 34e Nederlandse Biologie Olympiade zijn Demian Brantjes (18, 6 vwo) en Casper Heimel (16, 5 vwo) van het Utrechts Stedelijk Gymnasium in de prijzen gevallen. Het gebeurt zelden dat een school twee winnaars oplevert. Beide leerlingen eindigden in de top-4 na een spannende en intensieve finaleweek bij Wageningen University. Zij vertegenwoordigen Nederland binnenkort op de Internationale Biologie Olympiade in Kazachstan.

Afgelopen week waren de twintig beste biologieleerlingen van Nederland te gast bij Wageningen University voor de finale van de Biologie Olympiade. Tijdens een intensief programma kwamen meerdere thema’s binnen de biologie aan bod: van het bestuderen van mutaties in planten tot bioinformatica, genetica en dieranatomie. Verder genoten de deelnemers van een zonnige veldexcursie bij de Grebbeberg, waar ze leerden om planten te determineren. De uitdagende colleges, practica en toetsen werden verzorgd door experts van de universiteit.

Dubbel mooi resultaat

Demian eindigde op de derde plek, net als vorig jaar. Hij gaat voor de tweede keer naar de internationale wedstrijd: “Je weet dat je het opneemt tegen de slimste leerlingen van Nederland, de druk was dus echt wel hoog. Ik heb geprobeerd mijn prestatie van vorig jaar te evenaren en dat is gelukt!” Voor Demian en de andere 6-vwo leerlingen was de dag extra speciaal, want zij werden voor het bekend maken van de olympiade-uitslag gebeld met felicitaties van hun mentor. “Ik hoorde dat ik cum laude geslaagd ben, mijn dag kan echt niet meer stuk”, aldus Demian.

Casper zit pas in de vijfde klas en behaalde de vierde plek, een bijzondere prestatie. Hij werd extra in het zonnetje gezet en ontving de aanstormend-talentprijs van het NL Talentenfonds ter waarde van €500.

Het internationale team wordt aangevuld met Arya van der Kaaij (2eplek) van het Odulphuslyceum uit Tilburg en winnares Allie Zong (1eplek) van het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven. Begin juli vertrekt het viertal naar Kazachstan om het op te nemen tegen de wereldtop van talentvolle biologie- leerlingen. Ruim 80 landen zijn vertegenwoordigd.

Grootste biologiewedstrijd van Nederland

De finalisten waren overgebleven als beste twintig leerlingen na twee voorrondes. Aan de eerste voorronde dezen meer dan 5.500 scholieren van ruim 300 scholen mee. De tweede ronde voor de honderd beste leerlingen werd verzorgd door de Radboud Universiteit in Nijmegen. “In de eerste voorronde beperken we ons tot het eindexamenprogramma biologie, maar daarna gaan we flink de diepte in”, aldus medeorganisator Christine Moene. “Onze olympisten worden hier heel enthousiast van. Ze vinden het uitdagend, boeiend en leerzaam om zo intensief met biologie bezig te zijn. Onze finaledocenten zijn ook altijd onder de indruk en willen liefst meer van dit soort studenten!”.

De organisatie van de olympiade is in handen van een grote groep vrijwilligers en wordt onder andere gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Ook interessant