Week tegen het Pesten

Eind september was de Week tegen Pesten. Lespakketten werden door onze anti-pestcoördinator rondgestuurd...

Eind september was de Week tegen Pesten. Lespakketten werden door onze anti-pestcoördinator rondgestuurd om te gebruiken tijdens de mentorles. Maar sommige docenten kozen ervoor om hun eigen invulling eraan te geven. Zoals Ben Persoon, docent Engels.

Ieder jaar besteed hij in de bovenbouwklassen een volle les aan het prachtige spoken word gedicht van Shane Koyczan: ‘To This Day’. Het gedicht en Koyczans TED Talk werden samen ruim zes miljoen keer online bekeken. Bij veel mensen raakt hij een gevoelige snaar. Zo ook bij Ben.

“Ik begin de les met een babyfoto van mezelf groot geprojecteerd. Ik vertel dat ik dit ben, met mijn twee grootste hobby’s destijds: eten en kikkerknuffels verzamelen. Ik vraag mijn leerlingen wat er gebeurd zou zijn met mij op de basisschool. Met de extra opmerking dat ik dacht dat deze dingen - samen met lezen - zeer cool waren. Nadat ik heb uitgelegd dat ik negen jaar gepest ben, vertel ik kort over de invloed die het op me heeft (gehad). Ik leg ook uit dat het met mij uiteindelijk goed is gekomen, in mijn gymnasiumbubbel met een groep goede vrienden. Met de emotionele wonden kan ik tegenwoordig omgaan. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarom vind ik het belangrijk dit ieder jaar weer te doen. Ik wil dat leerlingen begrijpen waarom pestgedrag in de school en in mijn les nooit welkom is. Ik wil dat ze snappen waarom ik er zo'n hekel aan heb, waarom het mij pijn doet om te zien.”

Leerlingen reageren vaak in stilte op Bens verhaal. Het gedicht wordt vervolgens geanalyseerd. Soms wordt een traan gelaten. Door zijn openheid en de veilige sfeer die hij daarmee creëert, komen leerlingen makkelijker met hun eigen verhaal naar Ben toe. “En met dit laatste zie ik ook elk jaar weer hoe belangrijk het is dat we dit bespreekbaar maken.”

Ook interessant

Vlak voor én na de meivakantie zijn onze leerlingen uit leerjaar 1 en 2 op een bliksemstage geweest van JINC. Door middel van een bliksemstage krijgen leerlingen een beeld van verschillende beroepen en van hun eigen interesses en kwaliteiten. Dit kan weer helpen bij het kiezen van een profiel of...

Lees verder

Jongeren zelf verantwoordelijk maken voor het oplossen van incidenten, hoe doe je dat? In samenwerking met Stichting Halt traint Stichting Jongerenrechtbanken tweede- en derdejaarsleerlingen van VOLT! Toekomstmakers om conflicten binnen de school zelf op een duurzame manier aan te pakken. Het doel? We maken jongeren zelf verantwoordelijk voor het oplossen...

Lees verder

Academie Tien is een middelbare school met een brede kijk op ontwikkeling. Naast leren is er ruimte voor persoonlijke groei en verwondering. Voor het nieuwe schoolgebouw aan het Berlijnplein maakte kunstenaar Elisabet Stienstra daarom zeven kunstwerken van jonge mensen die thema’s als groei en kennis weerspiegelen. De gloednieuwe architectuur, het...

Lees verder

Je zag de leerlingen al stiekem kijken toen schrijfsters Cis Meijer, Daniëlle Bakhuis en Caja Cazemier vrijdag 22 maart de trap van het OLZ op liepen.

Lees verder